tisdag 10 augusti 2010

JSM Saltsjöbaden 2010

Efter fyra dagar med växlande lätta vindar avslutades igår JSM.
Sedan några år tillbaka finns Vindsurfing med på programmet och man seglar I Bic och Kona klassen.
Jsm är Sveriges största seglings tävling och i år stod KSSS som arrangör. Tävlingen satte nytt rekord med 612 deltagare. I en rad olika klasser kämpade Sverige-elit på ungdomssidan blandat med förhållandevis gröna seglare i mestadels lätta vindarna på Baggen fjärden utanför Saltsjöbaden.
I år var upplägget unikt på Vindsurfingsidan. Arrangörerna hade lyssnat på seglare samt ledare och beslutat att Vindsurfarna skulle segla en klass på Fm. och en klass på Em. Varannan dag började Bic och Kona dagens seglingar. Tanken var att seglarna skulle få chans att få komma i land och dricka och äta mm. Upplägget innebar också att många ungdomar valde att segla i båda klasserna.
I båda klasserna var Adam Holm suverän segrare, men avståndet i de olika racen var trots många spikar för Adam inte så långt mellan de 5- 10 första seglarna. Mer om resultaten nedan.
I Bic klassen deltog totalt 18 seglare och i Kona klassen var det över 30 st. Flera av dessa seglare dubblerade mellan klasserna så totalt var det ca 30 vindsurfare på plats.
Även i år åkte en stor grupp med seglare från Peders skrivares Vindsurfing utbildning i Varberg till Jsm. Sju killar och tre tjejer gjorde en kanon insats. För många var det tävlingsdebut. Att åka till en tävling som Jsm är både enormt lärorikt och fantastiskt roligt. Både under tävlingarna och efteråt var eleverna enorm taggade på att fortsätta med att åka på tävlingar framöver. Detta trots att det var många race i lätta vindar och svåra förhållande med riktig vridig insjösegling.
Totalt seglades 10 race i Bic klassen och 10 race i Kona klassen. För många seglare innebar det 20 st Race på 4 dagar. Ett tufft men oerhört nyttigt program. I och med att nästan alla Vindsurfare bodde ihop på en scoutförläggning, skapades ytterligare förutsättningar för att lära känna varandra både på och utanför banan.
Björn Holm som har fått uppgift av seglarförbundet att vara klasstränare, ordnade med boende för vindsurfarna. Under tävlingen hade Björn hela tiden en mycket bra kommunikation med seglare och tävlingsledningen. Innan tävling och på vattnet mellan racen fick seglarna information om vad som var på gång samt tips om vad man skall göra och hur man skall tänka. Detta upplägg är oerhört viktigt för att utveckla och inspirera våra ungdomar. Både blivande storseglare och nöjesseglare känner sig mer hemma och längtar tillbaka när det fungerar på detta sätt. Traditionellt upplägg runt seglingstävlingar tenderar att skrämma bort många ungdomar.
För bicklassens del blev det inget Race med planande vindar hela tiden, men i flera race planade seglarna delar av Racet. Detta innebar perfekta förhållande för de seglare som är både lätta, tekniska och taktiska samt orkar pumpa. Totalt sett blev resultaten mycket rättvisa även om några av de äldre och tyngre seglarna från gymnasiet längtade efter mer vind.

Stort grattis till vinnaren SWE-109 Adam Holm

Surf hälsningar : Per Ringqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar